Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Τεχνικές προσωπικής ανάπτυξης





"Τεχνικές προσωπικής ανάπτυξης"

↠↞

Ευχαρίστηση/θετικά συναισθήματα και 
λογική/ρεαλιστικότητα


Καλή μας ώρα.

Καθαρίζοντας και τακτοποιώντας τη βιβλιοθήκη μου, βρήκα ένα μικρό χαρτί με προσωπικές σημειώσεις, αλλά δε θυμάμαι καθόλου πότε το έγραψα. Προφανώς, προέρχεται από τη χρονική εκείνη περίοδο που περνούσα πάρα πολύ άσχημα συναισθηματικά. Θυμάμαι ότι διάβαζα τότε -και μου άρεσε πολύ- ένα βιβλίο γραμμένο από Ισπανό ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι σημειώσεις προέρχονται από εκεί. Και το βιβλίο δεν το βρίσκω στη βιβλιοθήκη μου. Μήπως το είχα δανειστεί; Δε θυμάμαι τίποτα. Ήταν απίστευτα δύσκολη περίοδος. "Ο γέγονε, γέγονε και ουκ απογίγνεται" (= ό,τι έγινε, έγινε και δεν ξεγίνεται), όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Προσπαθώ ακόμα να ξεπεράσω την κατάδυση εκείνη, σαν να με έσπρωξαν και έπεσα σε βαθύ πηγάδι σε έρημο μέρος, χωρίς να ακούει κανείς τις εκκλήσεις μου για βοήθεια και χωρίς καμία βοήθεια. Ακόμα δεν κατάφερα να αναδυθώ πλήρως. Ακόμα αγωνίζομαι να βρω στην επιφάνεια. Αλλά, ακόμα κι όταν φτάνω στην επιφάνεια, κοιτάζω γύρω σαν τηλεσκόπιο, από φόβο μήπως μου επιτεθούν πάλι. Όχι κανονικό φόβο πάντα, αλλά σίγουρα μεγάλη ανησυχία.
Για να μη χαθούν οι σημειώσεις, ας τις αναρτήσω στο Ημερολόγιό μου:

1. Όχι πρέπει, αλλά θέλω > απόκτησε ευελιξία

2. Μην υπερβάλλεις

3. Γίνε παρατηρητής του εαυτού σου 
    στις δύσκολες στιγμές

4. Πρώτα βρες τα με τον εαυτό σου.

5. Μη νοιάζεσαι για ό,τι αρνητικό σου συμβαίνει.
    Σημασία έχει πώς εσύ αντιδράς.

6. Να εκφράζεις τις πραγματικές προτιμήσεις σου.

7. Εκτονώσου, για να αντιμετωπίσεις τον πόνο ή την απογοήτευσή     σου.

8. Συναισθηματική επικοινωνία: να λες τι σε πειράζει.

9. Συγχώρα, για να απελευθερώνεσαι.

10. Να περνάς καλά, να θυμάσαι τα καλά, να χαμογελάς.

11. Ή κάν' το ή ξέχνα το!

12. Υλοποίηση θετικών οραμάτων > πίστεψε ότι μπορείς να        πραγματοποιήσεις κάτι καλό που θέλεις πολύ, ακόμα κι αν είναι έξω από τις δυνατότητές σου.

13. Εκφράσου δημιουργικά με ό,τι σε ευχαριστεί.

14. Νιώσε ευγνωμοσύνη για όσα έχεις.

>> Παίνεψε τον εαυτό σου.

>> Δώσε χρόνο στον εαυτό σου, για να ξεπεράσει τα άσχημα.

>> Να είσαι καλός με τον εαυτό σου.

>> Ζήτα παρηγοριά ή αναζήτησέ την.

>> Να χαίρεσαι τα καλά της ζωής΄ δεν είναι πρόβα η ζωή.

Μα, πού τα βρήκα; Πάντως μου φαίνονται πολύ γνωστά, σαν να έχουν ριζώσει στο μυαλό και την ψυχή μου. Σαν να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές και τα κριτήρια για να επιβιώνω σε καθημερινή βάση στη ζωή. 
Αλλά σκέφτομαι ότι, αν και εφόσον αυτά εστιάζουν στον εαυτό μας και μόνο, τότε μήπως δε σκεφτόμαστε τους άλλους και τις σχέσεις μας με τους άλλους, οπότε μήπως γίνουμε πολύ εγωιστές; Δε θα το ήθελα αυτό. Αλλά... μήπως, όσο καλύτερα είμαστε με τον εαυτό μας, τόσο καλύτεροι θα γίνουμε και με τους άλλους; Κι αν δεν μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, τότε ας τραβήξει ο κάθε άνθρωπος το δρόμο του. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλα εδώ πληρώνονται, δηλαδή το κακό που κάνουμε, θα το πληρώσουμε νωρίτερα ή αργότερα. 
Εεεεε, ας αποφασίσει ο καθένας και η καθεμία για τον εαυτό του/της, υπολογίζοντας τις συνέπειες ή σε κάθε περίπτωση αναλαμβάνοντας τις ευθύνες των επιλογών του. Αυτό ναι!