Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Αναζητήσεις της αλήθειας


Μια συζήτηση μεταξύ φίλων


 - Η Ζωή είναι πολύ σκρόφα!

- Γιατί το λες αυτό;

- Με έστειλε αδιάβαστο η βλαμμένη!

- Τι; Αφού εδώ είσαι!

- Δεν καταλαβαίνεις; Την αγάπησα τρελά, της δόθηκα ολοκληρωτικά κι εκείνη με παράτησε σύξυλο στα κρύα του λουτρού!

- Εεε, με όλους έτσι γίνεται...

- Με όλους;

- Με όλους. Δεν το ξέρεις;

- Μα είναι δυνατόν; Με πόσους όλους;

- Με όλους εντελώς. Ακόμα και με τον Άλκη που ήταν τόοοοσο επιβλητικός, επιτυχημένος και πολύ πλούσιος, όχι αστεία. Είχε διαμέρισμα στο Μανχάταν, αλλά τον έστειλε κι εκείνον. Ας είναι!... Ταλαιπωρήθηκε, αλλά γλύτωσε από τα χειρότερα της ζωής. Κι εμένα-

- Κι εσένα; Κι εσύ την ξέρεις;

- Ε, βέβαια. Γιατί ταράζεσαι τόσο;

- Πόσο σκρόφα! Έχει πάρει τα φύλλα και τα δένδρα μαζί, όπως λένε.

- Δικαίωμά της. Α, τι σημαίνει "σκρόφα";

- Το θηλυκό γουρούνι! 

- Πολύ προσβλητικό...

- Για το πραγματικό γουρούνι ναι. Για 'κείνη όχι!

- Πόσος θυμός;!

- Είναι Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ! Με πρόδωσε! Της έκανα άπειρα δώρα! Καλά, όχι άπειρα, αλλά αρκετά. Ρούχα, εκδρομές, μείναμε σε ακριβά ξενοδοχεία, λουλούδια, φαγητά, ποτά, οργασμούς!

- Μα κι εκείνη σου προσέφερε πολλά. Σου προσέδωσε ευχαρίστηση, κύρος-

-  Σιγά και μη! Επειδή την έβλεπαν μαζί μου; 

- Την έβλεπαν μαζί σου; Τι εννοείς;

- Κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις;! Αφού μαζί της έβγαινα έξω!

- Μάλλον κάτι παρεξήγησα. Για ποια μιλάμε;

- Τη Ζωή την ψηλή, την ξανθιά, με το ατελείωτο πόδι, τα πλούσια στήθη, με το σφιχτό κορμί, αν και είναι 40άρα.

- Αααααα! Παρεξήγησα. Νόμιζα ότι μιλούσαμε για τη ζωή που ζούμε.

- Κι αυτή είναι μεγάλη σκρόφα! Τυχαίο είναι που όλα τα θηλυκά μας δημιουργούν προβλήματα; Ακόμα και μεταξύ τους κάνουν τα χειρότερα, ζηλεύουν και φθονούν και πάντα η μία κακολογεί την άλλη και προσπαθούν να βγάλουν το μάτι, το όνομα ή τα extensions η μία της άλλης! Γιατί τόσηηηηη κακία; Αλλά τα χειρότερα τα κάνουν σε μας τους άνδρες. Μας... πώς το λένε; Θέλουν να μας παίζουν στα δάκτυλα, να μας σέρνουν όπου θέλουν, μας κατασκοπεύουν, γιατί θέλουν αποκλειστικότητα και μετά μας ρίχνουν άκυρο ξαφνικά, για να φανεί ότι έχουν το πάνω χέρι. Απαίσιες είναι!!!

- Κοίτα ή καλύτερα άκου. Και ο Σοπενχάουερ ένιωσε ερωτική απογοήτευση και ο Νίτσε-

- Ποιοι είναι αυτοί; Τραγουδιστές; Ποδοσφαιριστές;

- Φιλόσοφοι, αλλά δεν πειράζει που δεν τους γνωρίζεις. Σημασία έχει να μάθεις ότι αυτές οι απογοητεύσεις τους έκαναν να σκεφτούν για τις διαπροσωπικές και γενικότερα τις ανθρώπινες σχέσεις και ωρίμασαν τόσο πολύ, που έγραψαν και μας προσέφεραν τόσηηηηη γνώση, που θεωρούνται πολύ σημαντικοί φιλόσοφοι. Τα γραπτά τους, στα οποία δεν αναφέρεται βέβαια η πηγή της απογοήτευσής τους, βοήθησαν όλη την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη να καταλάβει καλύτερα τη ζωή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μας. Να σκεφτούμε ή καλύτερα να μελετήσουμε τι συνέβη και να μάθουμε έτσι πώς πραγματικά μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τη ζωή. 

- Τη μεγαλύτερη σκρόφα!

- Σε παρακαλώ, ηρέμησε. Γιατί να βρίζεις την ίδια τη ζωή μας; Νομίζεις ότι φταίει εκείνη για όσα μας συμβαίνουν;

- Α, έπεσε το ρεύμα!! Εξαιτίας της καταιγίδας μάλλον. Είμαστε στα σκοτάδια! Να γιατί τη βρίζω!

- Μα δεν πειράζει-

- Έσβησαν τα φώτα, σταμάτησε η μουσική, δε λειτουργούν τα ψυγεία! 

- Ε, καλά, δεν είναι τόσο τρομερό. Θα διορθωθεί η βλάβη και τελείωσε. Ας επωφεληθούμε από την περίσταση.

- Πώς;

- Ας ηρεμήσουμε. Είναι ευκαιρία να δούμε αν μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα χωρίς τους περισπασμούς, κυρίως χωρίς την ηχορύπανση όλων των θορύβων. 

- Τι λέγαμε;

- Για εκείνους που έγιναν φιλόσοφοι, οδηγημένοι από ερωτικές απογοητεύσεις. Α, ακόμα και ο Σωκράτης -εκδόθηκε στα ελληνικά μια μελέτη τώρα τελευταία- στράφηκε στη φιλοσοφία μετά από ερωτική απογοήτευση.

- Τον απάτησε η γυναίκα του;

- Χώρισε την πρώτη, παντρεύτηκε δεύτερη, που ήταν τρισχειρότερη, αλλά είχε και ομοφυλοφιλικούς έρωτες, που μάλλον εκείνοι ευθύνονταν για τη στροφή του στη φιλοσοφία, σύμφωνα με τον μελετητή. 

- Τι; Ήταν ο Σωκράτης ομοφυλόφιλος;

- Στην ελληνική αρχαιότητα δεν υπήρχαν όρια στην εξερεύνηση του ερωτισμού. Ήταν αμφιφυλόφιλος, όπως οι περισσότεροι τότε και όχι μόνο οι Έλληνες, άνδρες και γυναίκες. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι τόσο διαφορετικός από το σημερινό, που δύσκολα τον καταλαβαίνουμε πια, εξαιτίας του διαφορετικού πλαισίου ζωής που δημιουργήθηκε από το χριστιανισμό, ο οποίος εξάλλου πολέμησε την προηγούμενη ειδωλολατρική θρησκεία, για να την ακυρώσει και να αποσπάσει τους οπαδούς της. Ορίστε, ακόμα και οι θρησκείες βρίσκονται σε διαμάχη.

- Κατηγορείς τη χριστιανική θρησκεία;

- Όχι, προς Θεού! Εγώ θέλω να πιστεύω, γιατί ο Θεός είναι το μόνο αληθινό στήριγμά μου σ' αυτήν τη δύσκολη ζωή.

- Άρα συμφωνείς μαζί μου ότι η ζωή είναι μεγάλη σκρόφα! 

- Δε νομίζω, αλλά θα δούμε. Πιστεύεις ότι γνωρίζω την απόλυτη αλήθεια; Ακόμα την αναζητώ. Θα ήθελα πάντως να προσθέσω ότι για μένα υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη διδασκαλία του Ιησού και στην Εκκλησία, όπως είναι οργανωμένη και επιβεβλημένη στο λαό. Αν δε με πιστεύεις, διάβασε την Πάπισσα Ιωάννα, που ουσιαστικά είναι ιστορική μελέτη, για να καταλάβεις ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι με ποιον τρόπο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται, προσεγγίζουν και χρησιμοποιούν ακόμα και μία αγνή διδασκαλία ή φιλοσοφία ή θρησκεία, όπως θέλεις πες το, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και να αποκομίσουν κέρδη. Βέβαια, σκέφτομαι ότι από τη μία ήταν σωστό που αποσιωπήθηκαν, κρύφτηκαν και χάθηκαν κάποια στοιχεία του ανθρώπινου παρελθόντος από το χριστιανισμό. Αλλά μήπως θα ήταν καλύτερα να μελετούμε στο παρελθόν, για να καταλάβουμε τι δεν πρέπει να επαναλάβουμε; Για να μάθουμε τις τραγικές συνέπειες που ακολουθούν, τα τρομερά τραύματα που προκαλούν και να απορρίπτουμε συνειδητά, με κριτική σκέψη, όσα είναι λανθασμένες επιλογές. Η ιστορία είναι η καλύτερη δασκάλα για τη ζωή. Αν δε γνωρίζουμε αρκετά για το παρελθόν μας, τότε μπορεί στο παρόν και το μέλλον να κάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά και ξανά.

- Ε, λάθη γίνονται έτσι κι αλλιώς.

- Πράγματι, γιατί δε μαθαίνουμε από το παρελθόν.

- Τώρα, άσε τις θεωρίες και πες μου τι να κάνω με την άλλη, που με πλήγωσε τόσοοοοοοοοοοοοοοοο πολύ!

- Αν ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι για τη ζωή, θα ήξερες ότι ο έρωτας είναι πάθος, που σημαίνει για μένα μια ανεξέλεγκτη δύναμη, την οποία δεν κατορθώνουμε να τη διαχειριστούμε σωστά και γι' αυτό κάνουμε λάθη, πληγώνοντας τους άλλους. 

- Αυτό το λες για να τη δικαιολογήσεις; Είσαι τρελός! Εκείνη με έπαιξε και με πλήγωσε, ενώ εγώ την αγάπησα τρελά!!!

- Συγνώμη αλλά άλλο την ερωτεύτηκες και άλλο την αγάπησες. Δε σε ακυρώνω, αλλά προσπαθώ να σου εξηγήσω ότι «την αγάπησες τρελά» σημαίνει μάλλον ότι την πόθησες ερωτικά. Ε, αυτό δεν είναι αγάπη.

- Δηλαδή τι είναι αγάπη;

- Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι η ικανοποίηση να βλέπουμε κάποιον άλλο άνθρωπο ή κάποιο άλλο πλάσμα ή πράγμα, χωρίς να χρειαζόμαστε τίποτα άλλο παρά μόνο την παρουσία του και την επικοινωνία μαζί του, με λόγια ή μόνο βλέμματα, για να επιτευχθεί η ικανοποίηση, και να μη χρειάζεται η σαρκική επαφή, για να μην πω τίποτα άλλο.

- Μα τη στιγμή που την πρωτογνώρισα, με χτύπησε όχι το βελάκι του μικρού Έρωτα, αλλά ο κεραυνός του Δία, χειρότερος από τους κεραυνούς που πέφτουν τώρα! Αυτό δεν είναι αγάπη ή έστω κεραυνοβόλος έρωτας, όπως λέει όλος ο κόσμος; Κι έσπευσα να την κατακτήσω, προσφέροντάς την όλο μου το είναι!

- Αυτή είναι λανθασμένη προσέγγιση. Αυτό είναι το λάθος μας και δεν εμφανίζεται μόνο στις ερωτικές σχέσεις, αλλά παντού.

- Ποιο;

- Μόνος σου το είπες, «να την κατακτήσεις». Νομίζεις ότι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε τους άλλους κτήμα μας; Να είναι του χεριού μας και να κάνουν οτιδήποτε θέλουμε εμείς;

- Μα εγώ της δόθηκα ολοκληρωτικά! Εγώ έγινα σκλάβος του έρωτά της!

- Του έρωτά της, όχι της ίδιας. Ήθελες να κερδίσεις και να απολαύσεις τον έρωτά της, όχι την αγάπη της, όχι την ψυχή της, όχι το μυαλό της ούτε καν την παρουσία της μόνο. Έτσι σκεφτόμαστε και νιώθουμε εμείς οι άνδρες και νομίζουμε ότι έτσι συμβαίνει και στις γυναίκες. Είμαστε θηρευτές, κυνηγοί, λύκοι. Κι εγώ πόθησα, αλλά γνωρίζω πια ότι άλλο έρωτας, άλλο σεξ κι άλλο αγάπη.

- Ποια η διαφορά;

- Σεξ είναι μόνο η ερωτική πράξη, πίσω από την οποία υπάρχει μια βιολογική ανάγκη που μας ωθεί να επιδιώξουμε ωραίο και δυνατό παρτενέρ ή απλώς έναν παρτενέρ, αν είμαστε σε κατάσταση έλλειψης. Αγάπη είναι το αίσθημα ή συναίσθημα, που δε χρειάζεται σαρκική επαφή, για να νιώσεις ικανοποίηση και να θέλεις να προσφέρεις στον άλλο ό,τι καλύτερο. Έρωτας είναι ο συνδυασμός και των δύο πρώτων, αλλά είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη της σωστής ισορροπίας, η οποία διαφέρει ανά περίπτωση, γιατί εξαρτάται από δύο πολύ διαφορετικά μέρη.

- Πώς και γιατί δηλαδή διαφέρει; Ποια μέρη;

- Με τη λέξη "μέρη" εννοώ τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο ζευγάρι, ο καθένας από τους οποίους έχει διαφορετική ηθική, ανάλογη του οικογενειακού περιβάλλοντος, στο οποίο ανατράφηκε, και των εμπειριών που είχε στη ζωή. Οι γονείς μας και οι πολύ κοντινοί συγγενείς μας δεν ξέρουν ότι κάθε συμπεριφορά τους αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά τους, κυρίως όσο είναι στην παιδική ηλικία, ένα πρότυπο που εντυπώνεται στο μυαλό των παιδιών και θα αναδυθεί όταν μεγαλώσουν, σε ανύποπτο χρόνο, όποτε προκληθεί από τις συνθήκες. Παραδείγματος χάριν, ας πούμε ότι μια κοπέλα, χωρίς πείρα ζωής και μεγαλωμένη με αυστηρή ηθική, έπεσε στα χέρια ενός απαιτητικού εραστή. Αυτή, αναλόγως του χαρακτήρα που έχει, ή θα πληγωθεί τόσο βαθιά, που μπορεί να περάσουν χρόνια, για να το καταλάβει και να το ξεπεράσει, ή θα σκεφτεί ότι έτσι μπορεί να γίνεται πιο εύκολα αρεστή και αποδεκτή στην ανδροκρατούμενη κοινωνία, οπότε μπορεί να γίνει εύκολη και διαθέσιμη στους άνδρες, για να αποκομίσει κέρδη. Επιπλέον, οι γυναίκες μαθαίνουν από την παιδική ηλικία, ως κορίτσια, να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των άλλων, πολύ περισσότερο από τα αγόρια. Αυτό είναι σφηνωμένο στο μυαλό τους, άλλοτε ως απαραίτητο όρο στις κοινωνικές τους σχέσεις και άλλοτε ως αιτία πολέμου με τους συνανθρώπους. Έτσι, λοιπόν, αν εσύ ή εγώ απαιτούμε πολλά και ποικίλα από τις γυναίκες μας στο σεξ, στο συναίσθημα ή σε άλλο τομέα, αυτό μπορεί να οδηγήσει τη γυναίκα στο να μας απορρίψει. Μήπως ζητούσες πολλά στον σεξουαλικό τομέα; Ή ακόμα και συναισθηματικά; Αλλά κυρίως, μήπως η απαίτησή σου να ικανοποιεί οποιαδήποτε επιθυμία σου, ακόμα και στο φαγητό και στο ποτό και στη διασκέδαση ή -ακόμα χειρότερα- μήπως ήθελες να της επιβάλεις την άποψή σου, τις προτιμήσεις σου, την έκαναν να αισθανθεί ότι ήθελες να κυριαρχήσεις πάνω της;

- Μα της έδινα τόσα πολλά!

- Χαχαχα, υπεκφεύγεις, αλλά πέφτεις πάνω στην αλήθεια περισσότερο, αποκαλύπτοντας τα λάθη σου. Δηλαδή προσπαθούσες να την εξαγοράσεις; Να πληρώσεις εμμέσως τις "υπηρεσίες" της; Αλλά τα αληθινά συναισθήματα δε νομίζω ότι αγοράζονται. Δεν προκαλούνται καν, ιδίως αν ο άλλος άνθρωπος καταλάβει ή έστω αισθανθεί την παγίδα που στήνουμε. Η αγάπη δεν αγοράζεται και δεν πουλιέται ούτε με ρευστό ούτε με ρούχα, ποτά-

- Μα της πρόσφερα τον ίδιο τον εαυτό μου!

- Εννοείς το κορμί σου; Σου είπα ότι άλλο είναι αγάπη και άλλο ο πόθος για κρεβάτι. Οπότε, εφόσον δεν ήσουν ικανοποιημένος μόνο από την παρουσία της, αλλά την ήθελες δική σου, ως κτήμα σου, τότε να με συγχωρείς, αλλά κάτι παρεξήγησες.

- Θα με τρελάνεις;

- Ηρέμησε και δες όσα έγιναν ως παρατηρητής και όχι ως πρωταγωνιστής. Και σκέψου ότι αλλιώς σκέφτονται οι γυναίκες. Εκείνες έχουν περισσότερα συναισθηματικά κέντρα στον εγκέφαλο και χρειάζονται περισσότερη συντροφικότητα. Μη νομίζεις ότι το σεξ είναι γι’ αυτές ό,τι είναι για τους άνδρες.

- Γιατί; Δεν προσφέρει ευχαρίστηση και σ’ αυτές;

- Φυσικά! Και μάλιστα ο γυναικείος οργασμός μπορεί να διαπεράσει όλο το γυναικείο κορμί, όχι μόνο ένα μέρος του, όπως συμβαίνει με μας τους άνδρες.

- Ε, τότε ας παίξουν κι αυτές το ρόλο τους στο κρεβάτι!

- Ναι, αλλά το ρόλο που εκείνες θέλουν, που στοιχηματίζω ότι δεν είναι να παριστάνουν τις σκλάβες, ούτε στο κρεβάτι ούτε στην καθημερινή ζωή. Εσύ θα ήθελες να σου συμπεριφέρεται κάποιος άλλος σαν να είσαι σκλάβος του; Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τη συντροφικότητα πράξη;

- Μα κάποιος πρέπει να είναι από πάνω!

- Μήπως θα έπρεπε να νοιαστούμε αν καταπιέζεται όποιος είναι από κάτω; Και γιατί ο ένας να διατάζει και ο άλλος να εκτελεί; Γιατί να μη συναποφασίζουν και να πραγματοποιούν κάτι μαζί και οι δύο; Τώρα που μιλάμε εμείς μεταξύ μας, είναι κάποιος από πάνω και κάποιος από κάτω; Γενικά, βέβαια, αν θέλει κάποιος να υφίσταται υποταγή, γιατί μπορεί έτσι να νιώθει προστατευμένος, εντάξει. Αλλά, αν δε θέλει και υποφέρει, επαναστατεί. 

- Ε, τότε να πάει στο καλό!

- Ε, αυτό έκανε και η δικιά σου.

- Κάποιος νικάει πάντα. Δες το και στη φύση. Φύτεψα στο φράχτη ένα γιασεμί, που το λατρεύω, και μετά δίπλα του φύτεψα μια βιστέρια. Εκείνη θέριεψε και ξέρανε το γιασεμί. Και οι γάτοι μαλώνουν για τα θηλυκά! Για να μη σου πω τι μπορεί να γίνει στις διαμάχες των αρσενικών σε άλλα είδη ζώων.

- Αυτό που έχω προσέξει στα γατιά και με στεναχωρεί πολύ, είναι ότι οι αρσενικοί, όταν καβαλούν τα θηλυκά, τα δαγκώνουν στα αυτιά και στο λαιμό και τους αφήνουν πληγές. Μήπως κι εμείς οι άνθρωποι κάνουμε το ίδιο στις γυναίκες στην ψυχή τους, χωρίς να το καταλαβαίνουμε ή χωρίς να θέλουμε να το παραδεχτούμε; Ή δε μας νοιάζει καθόλου, όταν εκείνες ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, γιατί θεωρούμε εσφαλμένα ότι έχουμε το δικαίωμα, αφού είμαστε από τη φύση περισσότερο δυνατοί σωματικά. Αλλά η διαφορά των ανθρώπων από τα άλλα είδη της φύσης υποτίθεται ότι είναι πως οι άνθρωποι έχουν μυαλό και μπορούν να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να είναι εγωκεντρικοί και κατακτητικοί. Αλλά το καταλαβαίνουν; Το νιώθουν; Ίσως μόνο όταν βρεθούν από κάτω, όπως είπες, και αισθανθούν ότι ασφυκτιούν. 

- Ο εγωισμός μας χρειάζεται, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

-Σωστά αλλά ως κάποιο βαθμό. Υπάρχουν κι εδώ όρια, τα οποία δεν πρέπει να τα υπερβαίνουμε. Και, όταν λέω όρια, εννοώ το σημείο από το οποίο και μετά ο εγωισμός μας αρχίζει να ενοχλεί τους άλλους ή γενικότερα να δημιουργεί προβλήματα που μεταβιβάζονται από τον ένα στον άλλο και στη συνέχεια παίρνουν τις διαστάσεις πανδημίας. Αλλά βλέπω ότι κανείς μας δεν το καταλαβαίνει αυτό. Παραδείγματος χάριν εμείς οι δύο τώρα που συζητάμε, μπορεί να βιώνουμε ασυνείδητα την ίδια πάλη κυριαρχίας. Αν σου πω κάτι που δε σου αρέσει ή δε σε βολεύει, κάτι που δε θα ήθελες να ακούσεις, ακόμα κι αν είναι η απόλυτη αλήθεια, μπορεί να με αποκαλέσεις τρελό, ηλίθιο, ζώο. Έτσι με μειώνεις, για να φανείς εσύ πιο έξυπνος, ανώτερος κι εγώ κατώτερος. 

- Δεν το έκανα! 

- Υποθετικά μιλάω. Αλλά ακόμα και η οργή που σε διακατέχει τώρα-

- Και η στεναχώρια μου!

- Και το γεγονός ότι με διακόπτεις συχνά, αυτό μου δείχνει. Αισθάνομαι ότι με υποτιμάς. Αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε αντιπαράθεση, σε διένεξη. Αλλά δεν αντιδρώ, γιατί έχω αποφασίσει να μη με νοιάζει. Αλλά πρέπει να σου ομολογήσω ότι με κάνει να αισθάνομαι κάπως άβολα. 

- Είμαστε φίλοι! Αγάπα τον φίλο σου με τα ελαττώματά του!

- Τον αγαπώ και του συμπαραστέκομαι και δεν ντρέπομαι να πω την αλήθεια, ότι κι εγώ μιλάω πολύ περισσότερο από σένα κι αυτό μου δίνει την εντύπωση ότι εξυπηρετεί ασυνείδητα και τη δική μου τάση κυριαρχίας.

- Τι; Θες να κυριαρχήσεις πάνω μου;

- Όχι συνειδητά, μια εντύπωση είναι μόνο, η οποία δε μου αρέσει καθόλου. Απλώς θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η τάση κυριαρχίας, όπως συμβαίνει στη ζούγκλα και στη φύση γενικότερα, είναι έμφυτη στους ανθρώπους και πρέπει να την καταλάβουμε, για να μπορέσουμε να την αποποιηθούμε, για να μπορέσουμε να ζήσουμε αρμονικά με τους συνανθρώπους μας. Πάντως βλέπω συνεχώς γύρω μου ότι η λέξη "συνάνθρωποι" έχει αδειάσει, δεν έχει ουσιαστικό νόημα. Συνέχεια, πάντα και παντού προσπαθούμε να κυριαρχήσουμε ο ένας πάνω στον άλλο, ερωτικά, συναισθηματικά, οικονομικά, οικογενειακά, στον εργασιακό χώρο, κοινωνικά, πολιτικά, παντού. Να εκμεταλλευτούμε, να αρπάξουμε, να υποκλέψουμε,... Το αποστρέφομαι αυτό, το απορρίπτω, το καταδικάζω. 

- Οι Scorpions λένε σ' ένα τραγούδι τους "γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σαν ένα;" Δηλαδή να ζούμε αρμονικά μεταξύ μας;

- Ακριβώς. Γιατί κάνουμε επιθέσεις. Γιατί καιροφυλαχτούμε συνεχώς. Γιατί ζηλεύουμε όλοι, ο ένας τον άλλο. Κι εγώ σε ζηλεύω αυτή τη στιγμή, γιατί έζησες ένα μεγάλο έρωτα. 

- Τι να ζηλέψεις, ρε φίλε; Τη φόλα που έφαγα από την τύπισσα;

- Τον έρωτα που προηγήθηκε. Κι αυτό ήταν υπέροχη εμπειρία, ακόμα κι αν τελείωσε και τώρα είσαι πικραμένος. Κι η πίκρα θα περάσει αργά ή γρήγορα. Όλα έχουν ημερομηνία λήξης σ' αυτόν τον κόσμο. Αλλά δε σε φθονώ, δηλαδή δε θέλω να σου κάνω κακό, να σε αφήσω να σέρνεσαι και να παιδεύεσαι. Θα ήθελα να σε βοηθήσω να καταλάβεις ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεκινά από μας τους ίδιους, από την ασυνείδητη τάση μας να επιβαλλόμαστε στους άλλους και να φαινόμαστε εμείς ανώτεροι κι οι άλλοι κατώτεροι. Ας πούμε ότι περνάει από μπροστά μας ένας τύπος με ακριβό αυτοκίνητο ή με επώνυμα ρούχα. Ακόμα κι αν δεν τον βρίσουμε, θα σκεφτούμε ότι είναι βλάκας και θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του. Αλλά, φίλε, και τα ακριβά αυτοκίνητα έχουν το δικό τους τίμημα και τα ρούχα. Και, αν σκεφτείς λογικά, γιατί να πληρώσεις πολλά και στη συνέχεια άλλα τόσα, για να χτίσεις μια εικόνα ψεύτικη; Γιατί η πραγματική ομορφιά είναι φυσική και κυρίως εσωτερική. Δεν έχει να κάνει με ακριβά υφάσματα και ολόχρυσα ρολόγια. Αυτά είναι υπερβολικά και άσκοπα. 

- Σε πειράζει δηλαδή, αν οδηγώ καλό αμάξι;

- Καθόλου πια. Δε με νοιάζει. Είμαι στη φάση που είμαι, επιλέγω φτηνά και ανώνυμα πράγματα, γιατί δε θέλω να είμαι θύμα των εμπόρων και των σχεδιαστών που στόχο έχουν να μας πουλήσουν ό,τι αυτοί θέλουν, για να πλουτίσουν οι ίδιοι. Κι ας πλουτίσουν εκείνοι, αλλά όχι παίρνοντάς από μένα ό,τι έχω και δεν έχω. Πειράζει να μη θέλω να παίξω το παιχνίδι της μόδας και της τεχνολογίας; Πειράζει να μη θέλω να με πιάσουν κορόιδο;

- Υπονοείς ότι εμένα με πιάνουν κορόιδο;

- Αν εσύ θέλεις να παίξεις αυτό το παιχνίδι, που συμπεριλαμβάνει και τις γνωριμίες μας και τις φιλίες μας και τους έρωτές μας, κάνε το. Ακόμα κι αν γνωρίζεις πώς είναι μια παγίδα και ότι μας πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αλλά επιμένεις ν' αγοράζεις επώνυμα πουκάμισα που χάνουν το χρώμα τους στα 10-20 πλυσίματα, είναι δικαίωμά σου. Αλλά επειδή εσύ θέλεις να φαίνεσαι ανώτερος από τους άλλους, δε σημαίνει ότι κι εγώ πρέπει να κάνω το ίδιο. Γι' αυτό προτιμώ να αρκούμαι σε ό,τι έχω και να μην ποθώ την ψηλή, την ξανθιά με το κορμί λαμπάδα, για να φανώ ανώτερος. 

- Ώπα! Κάντο λιανά!

- Συγνώμη αν σε έκανα να παρεξηγηθείς. Δικαίωμά σου, γούστο σου - καπέλο σου. Αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτό το παιχνίδι της κυριαρχίας, που όπως σου είπα, παίζεται σε όλους τους τομείς της ζωής, προκαλεί από μόνο του την προσοχή και την αποδοκιμασία των άλλων ανθρώπων, επειδή φανερώνει τον πόθο μας για ηγεμονικότητα. Αν κάποιος το κάνει φανερά κι επιθετικά, τότε σίγουρα θα συναντήσει την αντίδραση των άλλων. Ακόμα κι αν δε γίνεται συνειδητά από κάποιον, ο οποίος απλώς κάνει αυτό που πραγματικά θέλει, αργά ή γρήγορα θα υποστεί την κακογλωσσιά, εξαιτίας της ζήλειας των άλλων. 

- Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε;

- Να απέχουμε διακριτικά, αλλά κυρίως να μη μας νοιάζει και να μην αφήνουμε την κακογλωσσιά και την αδικία να μας αγγίζει.

- Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Κυρίως το δεύτερο;

- Να βρούμε τι πραγματικά μας δίνει ευχαρίστηση και να το κάνουμε χωρίς να δίνουμε σημασία σε τίποτα άλλο. Ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, με μόνη επιφύλαξη να μην παραβιάζουμε και να μην απειλούμε τα δικαιώματα των άλλων. 

- Οκ. Αλλά με τη συμπεριφορά των άλλων τι θα γίνει; Η γλωσσοφαγιά υπάρχει πάντα. 

- Τόσες φιλοσοφίες, τόσες θρησκείες, τώρα η ψυχολογία και η ψυχοθεραπεία κι όμως τίποτα δεν μπορεί να μας συνετίσει. Δε συμπεριφερόμαστε σωστά, κανένας από μας, και μετά παραπονιόμαστε για τη συμπεριφορά και για τις αντιδράσεις των άλλων. ΑΑΑΑΑΑΑΑ, να γιατί δεν είναι σκρόφα ούτε η Ζωή ούτε η ζωή. Εμείς είμαστε τα κακά παιδιά, γιατί θέλουμε να το παίξουμε ανώτεροι. Γι' αυτό μαλώνουμε συνέχεια μεταξύ μας όλοι, άνδρες και γυναίκες, πόλεις, κράτη και εταιρείες, πολεμάμε ή ψυχραινόμαστε και διαγράφουμε ο ένας τον άλλο. Για να αποδειχτούμε καλύτεροι....

- Άρα πρέπει να αλλάξουμε όλοι συμπεριφορά, για να ζούμε καλύτερα;...

- Μάλλον. Ναι.

- Πόσο πιθανό είναι αυτό; Πόσο εφικτό;

- Αν καταλάβουμε τα λάθη μας και τα παραδεχτούμε και κυρίως, όπως είπες, αν "αλλάξουμε συμπεριφορά", θα βελτιωθεί η ζωή μας, αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε και στόχους στη ζωή μας. Ας παραδεχτούμε ότι ο κάθε άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να μην πιέζει και να σέβεται το ίδιο δικαίωμα των άλλων. Είναι τόσο απλό αλλά και τόσοοοοοοο δύσκολο, γιατί δε μας λείπει μόνο η ενσυναίσθηση, δηλαδή να έχουμε την ικανότητα και την ευαισθησία να καταλαβαίνουμε πώς αισθάνεται ο άλλος δίπλα μας, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ούτε καν τον ίδιο τον εαυτό μας. Ζούμε και συμπεριφερόμαστε μηχανικά, ακολουθώντας τα εκάστοτε προβαλλόμενα πρότυπα, χωρίς να κρίνουμε ποιο είναι το σωστό και καλό. Χρειαζόμαστε εξηγήσεις, όχι μόνο κανόνες. Αλλά έχουμε το δικαίωμα άραγε να θεωρούμε ότι άλλο είναι το καλό για μένα και άλλο για σένα; 

- Εγώ προτιμώ τις ξανθιές κι εσύ τις καστανές. Υπάρχει πρόβλημα;

- Στο συγκεκριμένο τομέα καθόλου. Είναι μάλιστα πολύ βολικό να έχουμε διαφορετικά γούστα, γιατί έτσι δεν πρόκειται να μαλώσουμε για γυναίκα. Αλλά στους άλλους τομείς;

- Εσένα σ' αρέσει η βότκα, αλλά εγώ προτιμώ το ουίσκι. Όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο καθένας ας πιει ό,τι θέλει. 

- Κι αυτό βολικό. Αλλά αν θέλουμε να πάμε μαζί μια εκδρομή και δε συμφωνούμε για τον προορισμό και για τη διάρκεια;

- Χμμμμμμμ! Η λέξη κλειδί είναι συμβιβασμός; Δε μου αρέσει καθόλου!

- Η συζήτηση και η συμφωνία δεν είναι πιο συναινετικά; Αλλιώς ας μην πάμε καθόλου πουθενά μαζί. Ο καθένας ας πάει μόνος του όπου θέλει.

- Επομένως θα μπορούσα να κερδίσω πάλι τη Ζωή την ψηλή; Αλλά δε θέλει ούτε να με ακούει πια. Πού είναι η συζήτηση, για να υπάρξει συμφωνία; Να συμπεριφερθώ όπως η Τουρκία στο Αιγαίο;

- Αλήθεια το θεωρείς σκόπιμο ως Έλληνας; 

- Άλλη λύση υπάρχει;

- Πάντα. Το ζήτημα είναι να τη βρούμε. Νομίζω ότι ό,τι ήταν να γίνει μαζί της, έγινε. Πόνταρες κι έχασες, γιατί ίσως είχες πολλές απαιτήσεις κι η δική της πικρή πείρα και η επιθυμία της ή η απόφασή της να μη γίνει δούλα κανενός ή, για να το πω με περισσότερη ευπρέπεια, να μην επιτρέψει σε κανέναν να περιορίσει την ελευθερία της, την οδήγησε να απομακρυνθεί από σένα. Οπότε βρες τι πραγματικά συνέβη, μάθε από τα λάθη σου ή γενικά μάθε να φέρεσαι και προχώρα παρακάτω στη ζωή. 

- Αν δεν πάθουμε, δε θα μάθουμε;;;...

- "Πάθει έρχεται το μάθος", είπε ο Αισχύλος. Είναι γνωστό από τόσο παλιά κι όμως δεν το καταλαβαίνουμε ακόμα, μετά από 2.500 χρόνια περίπου. 

- Εεεεε,...ό,τι βρέξει, ας κατεβάσει.

- Όπως στρώσεις, έτσι θα κοιμηθείς, έλεγε η γιαγιά μου.     

- Τώρα που τελείωσε η καταιγίδα και δρόσισε, μπορούμε να απολαύσουμε ύπνο. 

- Καλή ιδέα. Πάμε κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. 

- Θα τα ξαναπούμε; 

- Φυσικά. Η πραγματική φιλία και η άδολη συζήτηση είναι η καλύτερη γιατρειά. 

-ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!!!


                                                                        Τέλη Αυγούστου 2020